HOW-TO: Kako instalirati Arduino klon (CH340G)

Ovaj tekst je namenjen arduinistima koji poseduju ili imaju u planu da nabave neki od klonova Arduina. Ono što je specifično za klonove su komplikacije oko instaliranja drajvera i slično.  Za početak moramo napraviti razliku između tih klonova. Postoje oni koji koriste kopije FTDI čipova, koji su neophodni za komunikaciju između vašeg PC i Arduina, a takođe postoje i oni koji koriste CH340G čipove. Ovo uputstvo se odnosi samo na klonove Arduina sa CH340G čipom, i to samo za Win7 OS (što je skoro pa isto kod novijih OS).

U poslednje vreme sve je više u upotrebi ovaj čip, kada su u pitanju klonovi, nego kopija FTDI, jer novije verzije Windows OS prepoznaju te kopije i onda ih brick-uju (blokiraju). Naredni tekst biće posvećen unbrick-ovanju takvih klonova i ponovnom oživljavanju.

Instalacija

Pre pokretanja bilo kakve instalacije potrebno je povezati USB-om klon i PC. Nakon toga otići u „Device Manager“, u kome ćete videti nepoznati uređaj u „Other devices“, kao na slici ispod.

01

Duplim klikom na navedeni uređaj otvorićete prozor „Properties“ u kome ćete kliknuti na dugme „Update Driver“. Kada se otvori prozor kao na slici ispod, odaberite drugu opciju.

02

Nakon čega će vam se prikazati sledeći prozor, gde ćete izabrati opciju „Let me pick…“.

03

Potom klik na „Have Disk“ dugme , pa „Browse“.

04

Kada vam se otvori „Browse“ program, treba da odaberete koje drajvere želite da se instaliraju.

05

Drajveri koje sam ja instalirao i koji funkcionisšu bez problema, mogu se preuzeti OVDE, nakon čega ih morate raspakovati pre instalacije.

Kada odaberete .inf fajl koji otvarate, na narednom prozoru kliknite „Next“ i kroz nekoliko sekundi uređaj će postati ne „nepoznat“. 🙂

06

Nakon što vaš klon nije više nepoznat možete ga koristiti od tog trenutka kao da je original. Takođe, po instalaciji drajvera, pojaviće se novi uredjaj u podmeniju „Ports“, „Device Managera“, kao na slici ispod. Tako možete proveriti koji je broj com porta dobio klon.

07


To je sve što se tiče instalacije klona sa CH340G čipom. Pratite blog i uskoro stiže HOW-TO tutorijal kako unbrick-ovati i ponovo instalirati klon sa FTDI cipom, a do tada pišite predloge, sugestije, kritike i naravno stay tuned! 😉

 

Advertisements

7 мишљења на „HOW-TO: Kako instalirati Arduino klon (CH340G)

  1. Branislave, bio sam odsutan pa nisam pregledao blog. Ako nisi rešio problem, a celokupan kod si copy/paste sa bloga, jedino što može da nevalja je nepravilno povezivanje LED. Duža nožica ide u pin koji ti je output, kraća ide na otpornik koji dalje ide na GND. Ako LED radi, onda proveri da li si dužu nožicu povezao sa pinom koji se koristi kao output (u mom članku to je bio pin 3 koji je kontrolisao relej).

   Nadam se da si rešio problem i bez mene,
   Pozdrav! 🙂

   Свиђа ми се

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s