Saznaj: Kvarcni novčić

Komad kvarca veličine novčića može čuvati i do 360 terabajta podataka, i to zauvek!


Za razliku od postojeće tehnologije skladištenja digitalnih podataka, koja ima velika ograničenja kako u životnom veku memorijskog sklopa tako i u kapacitetu, novootkrivenom metodom možemo čuvati stotine terabajta na vrlo malom disku kvarca, uz to da se taj disk ne može pokvariti niti izgubiti podatke kao što je slučaj sa npr. HDD, sem ako fizički ne oštetimo komad kvarca.

Do ovog dostignuća došli su istraživači sa Southampton Univerziteta (Velika Britanija), koji tvrde da se na ovaj način podaci mogu čuvati i do 14 milijardi godina! Proces skladištenja, tj. upisivanja podataka sličan je laserskom graviranju, što možete pogledati u prilogu ispod.


Koristeći pulseve dužine trajanja femtosekunda (femto = 10-15) laserska mašina upisuje podatke u disk u 3D konfiguraciji. Ovakvo multidimenziono skladištenje dobija naziv 5D memory technology. Ovih 5 dimenzija sastoji se od 3 prostorna pravca i 2 dodatne dimenzije koje se odnose na polaritet i intenzitet memorijske tačke.

Uz pomoć ove tehnologije neko u dalekoj budućnosti moći će da ima detaljan uvid u istoriju, takođe ova tehnologija nam može pomoći i u čuvanju važnih intelektualnih podataka, koji su se u prošlosti gubili u toku ratova, opsade gradova i slično.

Ukoliko se ovakav vid memorije bude počeo primenjivati u svakodnevnom životu nećemo više morati da brinemo o količini memorije, da brišemo neke podatke da bismo mogli nove da čuvamo, da smanjujemo kvalitet slika kako bismo imali prostora za veći broj slika…ali nažalost ova tehnologija je tek u fazi istraživanja i treba određeni period da prođe kako bi naučnici razvili njenu realnu primenu.

Advertisements

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s