Saznaj: Sumnjičavi e-mailovi! (KAKO OTKRITI PREVARU?)

Svedoci smo sve većeg zloupotrebljavanja internet mreža, meta može biti bilo ko, hakeri ne biraju.

Želeo sam da posvetim ovaj tekst skretanju pažnje na (ne)sigurnost na internetu. Sigurno se svakome desilo da primi poneki e-mail od potpuno nepoznate osobe i da izgleda čudno, ali u mnogim slučajevima ljudi ne primete da nešto nije kako treba, i možda urade nešto što ne bi trebalo.


 

„Phishing“

Ono što je klasična hakerska prevara je da naprave estetski vrlo lep e-mail, sa logotipom neke od društvenih mreža, sa login stranicom npr. Facebooka. Tu se korsite svim i svačim, od toga „Neko je pokušao da vam hakuje nalog, logujte se da biste promenili šifru“ i ispod toga se nalaze polja za popunjavanje (e-mail i password), do toga da je sve lepo i uredno kao da vam je stvarno stigao e-mail od Facebooka. Kada biste uneli vaše podatke u tom trenutku biste bili „upecani“. Ova metoda se zove „pecanje“ ili „phishing“, privuku vas da im date podatke i onda ih koriste za nešto što im treba. Ono što bi bila još gora stvar je ako vam se to desi za e-banking, za bankovni račun…


 

Postoji još prevara koje se tiču e-mailova, od kojih ni ja ne znam čemu služe. Evo na primer, ja sam u prethodnih nekoliko meseci dobio 4-5 maila od istog „napadača“. Odmah mi je bilo jasno da nešto nije u redu. Na slikama ispod možete videti na šta treba da obratite pažnju kada vam stigne sumnjiv e-mail.


Kako otkriti prevaru??

Prva stvar koju sam uočio je ime pošiljaoca:

ime

Ni jedan „privatni“ korisnik ne može da napravi da se ovako zove na e-mailu. Sledeća stvar, kada sam ušao u mail video sam ovo:

mail2

Ovde vidimo sa kog e-maila je poslata poruka. Odmah pored e-mail adrese pošiljaoca imamo „преко ma“. Dakle poruka nije poslata direktno sa navedene adrese već preko nekog servisa. Idemo dalje:

mail1

Ovo je drugi mail od istog napadača, možemo videti da je potpuno drugi e-mail korišćen, takođe preko nekog servisa. Ono što sledeće treba proveriti su linkovi. Svi linkovi koji se nalaze u ovom mailu vode ka nekom sajtu nestonesto.wix.com . Napisao sam „nestonesto“ zato što sam se susreo sa nekoliko različitih sajtova sa „wix“ domenom. Ispod možete videti slike maila potpuno druge sadržine. Napadač se ovaj put nije predstavio kao slikar već kao trgovac.

mail3

Opet vidimo čudno ime, čudnu e-mail adresu i servis preko koga je poslat mail.

mail4

Odavde možete videti da svaki link vodi do iste adrese.

E-mail koji je „trgovac“ naveo kao kontakt naravno ne postoji. Postoji samo sajt koji je naveo i ne znam šta napadač može da dobije time sem naše IP adrese.

Stvar koja mi je bila smešna je ovo što je zaokruženo plavim, poštanska adresa. Vidi se da nije reč o Srbiji, dok je kao ulica navedena „Kenedijeva“, što čisto sumnjam da u inostranstvu postoji ulica koja se po srpski zove Kenedijeva. 🙂


Ne veruj lepim e-mailovima!!!

Na kraju još samo da ponovim, na slici ispod vidi se vrlo uredan mail, ali takođe svaki vodi do jednog sajta.

neVerujLepimMejlovima

Takođe, navedena ulica je „Generalova bb“, DA LI ONA POSTOJI U LAS VEGASU??? -Naravno da ne! 😀

Dakle, oprez i pozdrav do sledećeg teksta!

Advertisements

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s