Arduino učionica: 1. -BLINK program 1.deo!

Počinjemo! 😀

U ovom tutorijalu napravićemo vrlo jednostavan kod sa nekim osnovnim funkcijama Arduina, upoznaćemo se sa Arduino razvojnim okruženjem i sa nekim osnovnim pojmovima u programiranju.

Potrebno:

1x Arduino Uno (podrazumeva se USB kabl za povezivanje sa PC-jem)

1x Protoploča

2x Muško-muška jumpera

1x Otpornik 330R

1x LED dioda 2.2V 20mA

Untitled Sketch_bb - Copy

Koncept tutorijala:

Biće podeljen u nekoliko delova, kao prvo priprema, nakon toga isprobavanje i analiza koda, pa zatim ćemo objasniti samo kolo sa diodom, i na kraju napisati naš blink program.

NAPOMENA:

Sve što radimo u ovom tutorijalu odnosi se na Windows operativne sistemime.

 

1.0. Priprema

1.1. IDE

Ako niste preuzeli Arduino IDE uradite to sad na https://www.arduino.cc/en/Main/Software. (IDE = integrated development environment = razvojno okruženje za pisanje programa, sa svojim editorom i kompajlerom)

Instaliranje nije potrebno već ga samo pokrenite!

 

1.2. Drajveri

Povežite USB kablom vaš Arduino. Najverovatnije, u zavisnosti od operativnog sistema koji koristite, računar neće automatski prepoznati Arduino, već je potrebno instalirati drajvere za njega. Ako ste preuzeli zvaničnu verziju Arduino IDE trebalo bi da se u istom folderu nalazi i folder sa drajverima. Dakle, instalacija drajvera radi se iz Device Managera. Kada otvorite Manager videćete uređaj koji je neidentifikovan, kliknite desni klik na njega pa Update Driver ili Install Driver, šta god vam pisalo od ta dva. Odaberite da ručno izaberete odakle da vam instalira drajvere, a to je folder koji ste skinuli sa Arduino IDE. Ili ih instalirajte na drugi način, kao i ostale uređaje koje povežete sa USB i kada vam se prikaže oblačić „Found New Hardware“, pa kliknete na njega i posle toga instalirate drajvere kao i sve ostale.

Kada se završi instalacija drajvera, izvucite, a zatim opet uključite USB iz Arduina i ovaj put bi trebalo da ga prepozna, i to kao neki od Communications Portova, obično kao COM3 ali može biti kao bilo koji COM port. Zapamtite koji port je u pitanju!

 

Ako imate klon Arduina i neće da vam se instaliraju drajveri, pročitajte UPUTSTVO kako to da uradite!

 

1.3. Provera

Idemo dalje!

Otvorite Arduino IDE.

Da biste se uverili da vam Arduino radi i da ste sve instalirali kako treba otvorite “File” meni, a zatim podmeni “Examples”, zatim “Basic” i unutar tog menija odaberite “Blink”.

Ispred vas se otvorio novi prozor sa programom “Blink”, koji je tu kako biste uz njega i ostale primere naučili osnovne funkcije Arduino biblioteka.

Pre nego što Uploadujete tj. učitate program na vaš Arduino morate u meniju “Tools”, zatim “Board” odabrati “Arduino Uno” (ili već neki drugi koji koristite, ali kao što sam već ranije napomenuo mi ćemo koristiti Arduino Uno). Nakon toga opet “Tools”, pa “Serial Port” i onda odabrati broj porta na kojem je vaš Arduino.

Sada možete učitati program na Arduino!

U gornjem levom uglu su dugmići “Verify” I “Upload”.

buttons - Copy

Kliknite “Upload”(dugme sa strelicom nadesno). Pokrenuće vam se kompajlovanje (prevođenje programa u jezik koji je pogodan za mikrokontroler) programa a zatim učitavanje na Arduino. Trebalo bi da se to završi za nekoliko sekundi.

Nakon učitavanja programa trebalo bi da vam piše “Done uploading”. Ako vam trepće lampica na Arduinu to je to, sve radi kako treba!

Pročitajte NASTAVAK!

Advertisements

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s