Arduino učionica: Signali

…i napokon, nastavljamo dalje! 😀

U ovom postu ukratko ćemo reći nešto o signalima.

Signale možemo podeliti na analogne i digitalne. Starija tehnologija koristila je analognu tehnologiju, tu spada analogna elektronika koja se služi analognim signalima, kao što su npr. stariji radio kasetofoni, fiksni telefoni, ostala audio tehnika i slično. U današnje vreme najzastupljenija je digitalna tehnologija koja koristi digitalne signale. Tu se svakodnevno srećemo sa mobilnim telefonima, računarima, internetom…

Analogni signal

Analogni signal predstavlja kontinualan signal. Taj signal moze imati neogranicenu vrednost i svakave oblike. Na slici ispod je prikazan primer jednog oblika analognog signala.

analogni_signal

analogni sinusoidni signal

Pređimo na digitalne, oni su nam trenutno važniji 😉

Digitalni signal

U digitalnim sistemima prenos podataka vrši se digitalnim pravougaonim signalima, koji za razliku od analognih imaju samo 2 vrednosti, tj. 2 stanja. Oni predstavljaju stanje logičke 0 i logičke 1 i sve se izražava putem ta 2 stanja, stanje kada nema napona (logička 0) i stanje kada ima napona (logička 1).

U zavisnosti od namene kola koriste se logički nivoi 24V, 15V, 12V, 9V, 5V, 3.3V, 1.8V i manje. Za nas je najbitniji nivo 5V (kada ima napona od 5V taj signal predstavlja logičku 1) koji koristi naš Arduino za kontrolu periferija (I/O pinovi), takodje 5V logika predstavlja u današnje vreme školski primer za digitalnu elektroniku. Na slici ispod prikazan je primer jednog digitalnog signala.

digitalni_signal

digitalni pravougaoni signal

PWM

Pošto ne želimo da se fokusiramo na elektroniku objasniću samo u nekoliko rečenica šta je PWM i za šta služi.

PWM signal (Pulse Width Modulation) ili impulsno širinski modulisan signal koristi se kada želimo da izimitiramo neki analogni signal, jer digitalni sistemi nisu u stanju da proizvode analogne signale. Ovi signali nam služe na primer kada želimo da podešavamo osvetljenost nekog LCD ekrana, dakle, kako ne bi bilo samo 1 ili 0, tj. samo najsvetlije i bez svetla, mi koristimo PWM da podešavamo vrednost osvetljenosti koja je između „najsvetlijeg“ i „bez svetla“.

Takođe moram napomenuti da postoje A/D konvertori koji pretvaraju analogni u digitalni signal. A/D konvertore poseduju svi (ili makar velika većina) mikrokontrolera, kako bi neku analognu veličinu izrazili digitalnim binarnim veličinama i mogli da manipulišu tim podacima.


Ovo je bilo nešto najelementarnije o signalima, vrlo kratak tekst jer me je iskreno mnogo mrzelo da ga napišem, što se može videti u razlici između vremena objavljivanja ovog i prethodnog teksta 😀 U sledećem krećemo sa programiranjem! A kada počnemo sa Arduino projektima i elektronskim kolima usputno ću objasniti uopšteno o komponentama ili modulima koje ćemo koristiti.

Pozdrav do sledećeg posta!

Advertisements

2 мишљења на „Arduino učionica: Signali

  1. Повратни пинг: Drugi susret sa Arduinom – Arduinisti

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s