Arduino učionica: Prvi susret sa Arduinom

Većina vas verovatno zna o čemu je reč, ali za one koji nisu upućeni predstaviću vam Arduino.

Arduino platforma je „Open Source“ platforma koja je free za svakoga. To znači da korisnik može da zna sve o njoj, njenu konstrukciju, njen kod za programiranje, može da je koristi u bilo koje svrhe kao i da je modifikuje i eksploatiše bez bilo kakvih pravnih obaveza ili ograničenja.

50450-IMG_5222

Arduino Uno, koji je prikazan na slici, je ploča koja sadrži mikrokontroler proizvođača Atmel. Ona se koristi za razvijanje i realizaciju amaterskih (Zašto samo amaterskih? Zato što se u industriji koriste skuplji i ozbiljniji uređaji) projekata.

Mikrokontroleri služe da upravljaju nečim, tj. kontrolišu neki mehatronski sistem. Oni se nalaze u mnogim uređajima kao što su npr. liftovi, moderni frižideri, klima uređaji itd. Slobodno mogu pomenuti da se oni koriste i za kontrolu modernih 3D printera, kao i to da se većina DIY (Do-It-Yourself) 3D printera bazira na Arduino pločama, te onaj koga to zanima može čak i napraviti sam svoj printer! Jednom rečju, za mikrokontroler se može reći da je mali računar, koji poseduje memoriju, procesor kao i ostale elemente. Da bi on upravljao potrebno ga je prvobitno uprogramirati.
Za programiranje koristi sopstveni IDE (Integrated Development Environment, Razvojno okruženje) softver koji je besplatan i lak za korišćenje. Programski jezik kojim se programira u Arduino IDE zasnovan je na bazi C/C++ jezika, i zato ćemo na ovom blogu staviti akcenat na učenju C programiranja kao neophodnog za rad sa Arduinom.

Neki od primera

Sada ću da vam pokažem nekoliko primera upotrebe Arduina.

IMG_20150702_234350

Na ovoj slici nalazi se, naravno osim telefona, prototip uređaja koji sam napravio da meri i prikazuje temperaturu. Telefon je u kadru zato što sam hteo da se uverim u tačnost merenja i ispostavilo se da senzor za merenje temperature koji sam koristio meri veoma tačno, što se može i videti na ekranu u pozadini da se temperatura podudara sa temperaturom koja je zvanično izmerena tada.


Ovo je takođe prototip, ali drugog uređaja. Radi se o Arduino ploči (ne onoj prikazanoj gore već o drugom modelu, Pro Mini), bluetooth modulu i releju. Namena je paljenje i gašenje sobnog svetla putem mobilnog telefona tj. putem bluetooth komunikacije. Vrlo korisno. 😉

Zavirite u Arduino radionicu i pogledajte još zanimljivih projekata!

Upamti:


Do-It-Yourself (DIY) – Uradi sam
Integrated Development Environment (IDE) – Razvojno okruženje

 


Advertisements

Једно мишљење на „Arduino učionica: Prvi susret sa Arduinom

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s